Lite om historien bakom den Howardsoffa vi ser idag

howardsoffa3Vad alla inte vet gällande Howardsoffor, trots att de kanske gillar soffmodellen som den ser ut idag, är att denna soffmodell även har en mycket anrik historia. I denna artikel kommer vi att berätta lite om denna historia, för har du en Howardsoffa idag eller funderar på att skaffa en, kan det ju alltid vara kul att imponera på gäster och andra genom att berätta lite om soffans bakgrund!

Klicka här för att se hela sortimentet av Howardsoffor hos Trendrum

Vem uppfann Howardsoffan?
Det företag som anses ha varit först med att tillverka Howardsoffor var Howard & Sons, som alltså även kom att ge soffmodellen dess namn. Detta företag var en av de största möbeltillverkarna i världen, när det gäller klädda möbler, under 1800-talet. De syntes därför på många mässor runt om i världen, även utanför hemlandet Storbritannien, vilket gjorde att de fick kunder bland annat i Amerika samt på den europeiska kontinenten.

Howard & Sons var dessutom Kunglig hovleverantör till det brittiska hovet, och levererade möbler till flera av de residenser som den brittiska kungafamiljen hade och har.

Företaget var kända för att deras hantverk höll mycket hög kvalitet på alla sätt och vis, vilket innebar att deras möbler höll väldigt länge, vilket tilltalade många.

Detta gjorde att Howard & Sons under långa perioder ledde utvecklingen av denna typ av möbler, så att de ”kom på” denna soffmodell är inte så konstigt. Utöver soffor tillverkade och stoppade man även fåtöljer, stolar, pallar, sängar, sittpuffar, schäslonger och så vidare.

I viss mån byggde vissa av deras tillverkningsmetoder på äldre tekniker och metoder, t.ex. tapetseringstekniker som var vanliga på 1600-talet, men som när England moderniserades föll i glömska, då detta ansågs för tidskrävande.

Även materialen man använde för att tillverka sina soffor var av mycket hög kvalitet, vilket gjort att vissa äldre Howardsoffor finns kvar än idag. Det finns till och med en del som samlar på dem!

Men det som framför allt gör Howardsoffan unik i jämförelse med de andra soffor som tillverkades under 1800-talet är förstås att modellen blev så tidlös att den uppskattas av många än idag. Detta är verkligen unikt!